Kuchenki gazowe stały się bardzo modne w ostatnich latach. Prawdopodobnie kojarzysz ten typ kuchenki z domem swojej babci, ponieważ zawsze były one używane, gdy nie było jeszcze kuchenki elektrycznej.
Co to jest kuchenka gazowa?
Kiedy mówimy o kuchence gazowej, mamy na myśli rodzaj kuchenki, której działanie wymaga użycia gazu ziemnego. Czasami trzeba zapalić go ręcznie, albo zapalniczką, albo paczką zapałek, co jest o wiele bardziej tradycyjne. Jednym z podstawowych powodów, dla których musimy dobrze ocenić, jaki rodzaj gotowania będziemy prowadzić. W zależności od rodzaju gotowania, lepiej sprawdzi się kuchenka gazowa, lub elektryczna .
Na przykład, aby przygotować przepis, który wymaga długiego czasu gotowania, taki jak gulasz, zwykle sugeruje się gotowanie na kuchence elektrycznej. Dzieje się tak dlatego, że utrzymuje on stałą temperaturę, a dzięki timerowi możemy ustawić konkretne tempo, a on sam wyłączy się po zakończeniu pracy. Jednak jeśli chodzi o smażenie, kuchenka gazowa zapewnia większą moc do podgrzewania oleju i daje o wiele bardziej naturalny efekt.
Wady
Wśród głównych wad korzystania z kuchenki gazowej w porównaniu z innymi rodzajami kuchenek można wymienić to, że wymagają one bardziej wyczerpującej konserwacji i bardziej regularnych kontroli ogólnych, ponieważ konieczne jest upewnienie się, że instalacja gazowa jest utrzymana w stanie, jak pierwszego dnia i że nie ma usterek, które mogłyby być szkodliwe i/lub niebezpieczne dla domowników. Z tego powodu zalecana jest coroczna kontrola rur gazowych, czy butli, a także zaprzestanie ich użytkowania, gdy tylko zauważymy jakiekolwiek usterki. W innym przypadku, może to prowadzić do wybuchu gazu, nawet w miejscach takich, jak budka z kebabem.
Główne cechy
Kuchenka gazowa ma wiele zalet. Wśród nich można wymienić na przykład to, że jest ona znacznie bardziej wydajna niż inne kuchenki, takie jak szklano-ceramiczne czy indukcyjne. Po pierwsze dlatego, że wytwarzają one znacznie mniej zanieczyszczeń CO2 (dwutlenku węgla). Kuchenki gazowe wytwarzają średnio około 250 do 300 gramów CO2 na każdą kWh (kilowatogodzinę) energii. Z drugiej strony, kuchenki elektryczne i inne rodzaje kuchenek produkują ponad dwa razy więcej.
Na kuchenkach zasilanych gazem ziemnym lub butanem można gotować na różnych naczyniach . Mogą to być garnki lub patelnie wykonane z gliny, żelaza, stali nierdzewnej, ceramiki lub dowolnego innego materiału. Oczywiście można również użyć każdego rodzaju patelni (zwykłej lub specjalnej). Być może właśnie dlatego jest to najpopularniejszy typ kuchenki wśród profesjonalistów z branży i entuzjastów gotowania na całym świecie. Ponadto kuchenka gazowa umożliwia stałą kontrolę temperatury bezpośrednio przez płomień. Oznacza to, że w przeciwieństwie do innych kuchenek, w każdej chwili można dokonać nagłej zmiany temperatury.